vin, Ian 11th, 2019

Compactarea pietrisului

COMPACTAREA PIETRISULUI SI A PAVELELOR

Utilizând o placa vibratoare sau o placa compactoare pe un strat proaspat cu pietris pentru pavaj sau cu pavele de beton, se obtine un strat neted de pietris/pavele , prin presarea acestora în covorul de nisip aflat dedesubt.
În acelasi timp nisipul va fi presat în sus în goluri, asigurând o mai buna coeziune a stratului si in acelasi timp o autoblocare a pavelelor de beton.

Recomandari:

  • Utilizati un covor de poliuretan (cauciuc vulcolan) sub placa compactoare.
  • Covorul de poliuretan (cauciucul vulcolan) reduce considerabil nivelul zgomotului si deasemenea     atenueaza loviturile cauzate de pietre in placa de baza a placii compactoare. Utilizand covorul de cauciuc in timpul procesului de compactare a pavelelor de beton se evita totodata ciobirea acestora, implicit fisurarea lor.
 
Înainte de compactare Dupa compactare
 

Sugestie: Stratul de nisip trebuie sa aiba o grosime uniforma

Compactarea pietrisului – strat 6cm

Pentru compactarea pietrisului se recomanda placile compactoare cu greutati cuprinse între 100-200kg.
Forta centrifuga generata de aceste placi compactoare trebuie sa fie cel putin 1500kP.
In aceasta categorie sunt disponibile atât placi compactoare reversibile cât si placi compactoare simple (placi compactoare unisens, placi compactoare unidirectionale sau placi vibratoare unidirectionale).
Placile compactoare reversibile au totusi câteva avantaje cum ar fi : acoperirea unor suprafete mai mari si manevrabilitatea ridicata în zone dificile.

Compactarea pietrisului – strat 8cm

Pentru compactarea acestui strat se recomanda placile compactoare su placile vibratoare cu greutati cuprinse între 200-300kg.
Forta centrifuga generata de placa compactoare cu greutatea de 200-300kg trebuie sa fie cel putin 2500kP.

Compactarea pietrisului – strat 10cm

Pentru compactarea acestui strat se recomanda placile compactoare reversibile cu greutati cuprinse între 300-450kg.
Forta centrifuga generata de placile compactoare reversibile in acest caz trebuie sa fie cel putin 3500kP si frecventa de 50-90Hz.
Placile vibratoare cu frecventa joasa nu sunt recomandate deoarece au amplitudinea mare si au tendinta de a sari fiind dificila operarea lina.

Pavele de 4cm si 6cm grosime

Pentru compactarea acestui strat se recomanda placile compactoare unisens cu greutati cuprinse între 70-120kg.
Pentru a se evita deteriorarea suprafetelor placilor aflate in contact direct cu materialul de compactat se utilizeaza un covor de poliuretan (cauciuc vulcolan) sub talpa inferioara a placii vibratoare. Cauciucul de vulcolan are rolul si de a reduce nivelul de zgomot!

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

All Rights Reserved